Sikersztorik – Aranyász Zita

Aranyász Zita (35)

 

Mióta edzel az Underground Funkcionális Edzésközpontban, és kihez jársz edzeni?

Lassan három éve edzek itt, súlyemelést tanulok Sinka Attilánál.

Milyen céllal jöttél le hozzánk? Sikerült-e megvalósítani?

Erősödni akartam, új dolgokat tanulni. Eleinte csak a szép technika érdekelt a súlyemelésben. Viszont egy év elteltével, annyit erősödtem Ati edzésterveitől, hogy kiszakítottam a saját testsúlyom tömegét, akkor 45 kilósan 45 kilót húztam a fejem fölé! Ez rengeteg munka volt, el kellett fogadni a kudarcokat és a jobb napokat is. Úgy gondolom, amatőr szinten még a férfiak számára is vágyálom a saját testsúly szakítása, nem mindenki éri ezt el.  Így ez a sikerélmény átfogalmazta a terveimet, új lendületet adott, és számomra életmóddá vált.

Sportoltál-e előtte? Ha igen, mit/miket  és hány évet?

Nem sportoltam, még tesi órák alól is nagyrészt fel voltam mentve gyerekkorom óta. Sok fiatal, aki tini korában sportol, megerősödött ízületekkel és izmokkal rendelkezik, ami nagy előny. Nekem ez kimaradt, és az inzulin rezisztencia miatt 40 kiló voltam, friss anyukaként érkeztem az UG-ba. Teljes mértékben a nulláról startoltam 32 évesen.

2017-ben 40 kilósan

 

Mit szeretsz az edződ órájában? 

Sinka Attila óráiban azt szeretem, hogy határtalan nyugalommal, és szakmai profizmussal támogatott. 20 éves súlyemelő tapasztalatát olyan lelkiismeretesen adja át, hogy ha olyan ütemben edzünk, ahogy ő beosztja, akkor bárki képes magához képest radikálisan erősödni és fejlődni akár versenyzői szinten is. Technikai részről nagyon jól korrigál, sokmindent észrevesz, ami utána helyreteszi a gyakorlatot. Átlátja, mikor mennyi terhelést adhat egy-egy edzésen, és így fokozatosan erősödtem. Erre nemcsak én vagyok példa. Bár nem mindegy, kinek mi a célja az edzéssel, vagy mennyit tud járni, mennyi energiát fektet bele, stb. Vannak, akik nem akarnak nagy súlyon edzeni, csak fittek, és energikusak akarnak lenni, ezt is tiszteletben tartja, és nekik más jellegű terhelést állít össze.

Mi a kedvenc gyakorlatod? Miért az?

Természetesen mindenki azt a gyakorlatot szereti, ami a legjobban megy, nekem ez a szakítás.  Hamarabb ráéreztem a technikájára. Viszonylag gyorsan kimaxoltam az erőmet, így azóta nagyon sokat kell erősíteni minden egyes új kilóért.

Miért szeretsz hozzánk járni?

A teremnek van egy különleges hangulata, ami nagyon közvetlenné teszi az edzéseket, illetve a közösség is magáért beszél. Az edzőknek ebben nagyon nagy szerepe van! Mivel időközben a hivatásom is (grafikai tervezés, fotózás) beilleszkedett a csapat életébe, így teljesen más a kapcsolatom a teremmel, mint sok tanítványnak. Jobban ismerem az edzőket, sok mindent több szemszögből látok, és ez nagyon szuper érzés!

Van-e olyan álom/cél, amit itt döntöttél el, és hogy állsz a megvalósításával?

A legnagyobb célom az, hogy meg tudjam mondani, mi az utolsó súly, amit ennyi idősen, helyes edzéssel és életmóddal meg tudok valósítani. A realitás talaján mozgok, így semmiképp nem gondolkozok komolyabb, nemzetközi szintű versenyeken, az egy másfajta élet, más áldozatokkal, de országos szinten szeretnék megmérettetni, egy jó kihívásnak érzem. Bár teljes állás és kisgyerek mellett, nem mindig sikerül úgy készülni, ahogy jó lenne, de ezt el kell fogadni, és törekedni a legjobbra.

A kezdéshez képest miben és mennyit fejlődtél nálunk?

A súlyemelésben súlycsoportok vannak, így a magunk testsúlyához tudjuk leginkább mérni, mekkora a teljesítményünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy amikor 60 kilót kilökünk, azt 47 kilós, vagy 65 kilós tömeggel tesszük, teljesen mást jelent. Most a 3. évben már komolyabb terheléssel tréningezünk, a legtöbb gyakorlatomban már sajáttestsúly-, vagy afölötti súlyokkal edzek, heti több alkalommal.  Mennyit fejlődtem? Nagyon vékony, tényleg gyenge nőként kezdtem, és most versenyekre készülünk, ami nemcsak fizikai, de abszolút mentális fejlődés is.




Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *